WELKOM OP ONZE BLOG
nieuws en meer
Respectvol scheiden: Hoe doe je dat ?
10-09-2020Respectvol scheiden: Hoe doe je dat ?
Een scheiding is een life-event. Het zet jullie leven op zijn kop. Deze blog geeft handvatten om emoties van volwassen en kinderen een plek te geven en tot gezamenlijke oplossingen te komen.
Stap 1: Hoe vertel ik mijn partner dat ik wil scheiden ? De scheidingsmelding.
De scheidingsmelding is de bewuste boodschap van de ene aan de andere partner dat zij of hij wil scheiden. Een hele moeilijke en pijnlijke boodschap, die een goede voorbereiding vraagt. Timing is belangrijk. Uitsluitend zeggen dat je wil scheiden, is niet voldoende. Leg ook uit waarom je niet meer met je partner als persoon verder kunt of wil. Neem de tijd. Incasseer de emotie. Beantwoord de vragen. Besef dat jij een voorsprong op de ander hebt.
Het gaat niet zozeer om begrip voor of acceptatie van de scheiding. Er geldt immers: 2-1=1. Het gaat wel om de acceptatie dat jullie elk een andere beleving hebben van de feiten.
Stap 2: Hoe vertellen wij het aan de kinderen ? Het paraplugesprek.
Het kopje verraadt het al: Vertel samen aan de kinderen dat jullie gaan scheiden. Daarmee geef je de kinderen ook het vertrouwen dat jullie als ouders blijven samenwerken. Geef aan dat jullie van je kinderen blijven houden en goed voor hen blijven zorgen. Vermijd de schuldvraag. Bespreek samen vooraf welke antwoorden jullie op praktische vragen van de kinderen gaan geven. Tijdens het paraplugesprek, maar ook daarna.
Het grootste cadeau dat je aan je kind kunt geven, is de waardering voor de andere ouder.
Stap 3: Je netwerk opbouwend inzetten.
Zoek binnen je netwerk naar een neutraal persoon die jou inzage kan en wil geven in de effecten van jouw gedrag.
Uit onderzoek is gebleken, dat het netwerk een aanzienlijke rol speelt bij (het voorkomen van) conflictueuze scheidingen. Het kan heel fijn zijn wanneer iemand het helemaal eens is met jouw frustraties over je (ex) partner. Maar……om eventuele conflicten op te lossen of te voorkomen is het helpend dat het netwerk jou ook de andere kant kan laten (in)zien.
Stap 4: Het inschakelen van de juiste, specialistische hulp. De familiemediator.
Mediation biedt jullie de mogelijkheid om de scheiding samen financieel en emotioneel af te wikkelen (zie ook www.hellomediator.nl). Gezamenlijke afspraken worden vaker nagekomen.
Het helpt om samen (met de familiemediator) kernwaarden op te stellen waarop de gezamenlijke afspraken worden gebaseerd. Bij eventuele latere conflicten, kun je hierop terugvallen. Kernwaarden kunnen bijvoorbeeld zijn: gelijkwaardig ouderschap, stabiliteit voor de kinderen of toewerken naar een zelfstandig bestaan voor ieder van jullie.
Door ruimte te geven aan emoties, ontstaat er ook ruimte om het vermogen te verdelen. De familiemediator start het mediationproces met het (nogmaals) bespreken van de scheidingsmelding en het paraplugesprek. Tijdens het mediationtraject worden communicatiepatronen en ieders aandeel daarin benoemd. Er wordt ingezet op de toekomst. De draai van partnerschap naar ouderschap wordt door jullie samen gemaakt. De familiemediator helpt jullie om door de spreekwoordelijke “bril” van jullie kinderen te kijken en je ex-partnerpijn los te laten.
Miriam van Heijst-van der Lee is aangesloten bij Hello Mediator. Zij is familiemediator, Pedagoog, Bijzonder Curator Jeugdzaken en Kindbehartiger . www.cervixmediation.nl.